“Kavijar od paprike”

Specijalitet koji izlazi iz pogona Agroideje ove jeseni je “Kavijar od paprike” urađen po samostalnom receptu Jasmine Šahović. Veoma ukusan i tražen proizvod, pripremljen na tradicionalan način uz minimalni dodatak ulja i octa.

Evo šta Jasmina kaže o samoj pripremi “Kavijara od paprika”:

“Pripremala sam ga po sopstvenom receptu. Jednostavan je za pripremu, blag i savršenog okusa.  Kada smo ga pripremili i sami smo bili iznenađeni koliko je ukusan. Pravi se na sličan način kao i ostali ajvari, međutim svaka domaćica ima svoj način pripreme, tako da i ovaj specijalitet, za koji vjerujem da će postati prepoznatljiv jer je ogromna potražnja za kavijarom, uglavnom zavisi od toga ko i na koji način ga pravi. Sve smo različite, a svaka od nas ima nešto posebno. Nije to nauka, ali je posebno”.

Miris kavijara od paprike je prepoznatljiv i dok traje proces spremanja. Svi koji su ga probali tvrde kako je nevjerovatno ukusan i aromatičan te da čuva individualni ukus paprike, a istovremeno je nešto novo i drugačije.

Sastav kavijara od paprike:paprika, sol, ulje, ocat

Sastav domaćeg ajvara:paprika, patlidžan,bijeli luk, ulje, sol, ocat

Tradicionalni recepti

Recepti domaćica koje pripremaju proizvode na tradicionalan način nemaju posebnih tajni, jer je proces pripreme uglavnom jednostavan i prenosi se sa koljena na koljena, i različit je od područja do područja, s tim da svaka od domaćica recept priprema na drugačiji način, smatra Jasmina Šahović.

“Žene imaju instinkt kako će to napraviti, šta će dodati, da li će uopšte određenu esenciju. Ono što je sigurno je da sve što priroda nudi naučili smo iskoristiti. Godinama sam svaki proizvod testirala i probala da bih ga dovela do savršenstva. Sve što radim, radim tako da stojim iza toga i da garantujem da je vrhunsko i pripremljeno na tradicionalan način. 17 godina radim ovaj posao, mnogo sam prošla edukacija, a u Italiji sam naučila kako funkcioniše tradicionalna proizvodnja, koliko je to važno. Samu sebe sam učila i većinu recepata radim po svom instinktu. Vodim se time da, ako se meni svidi i mojim ukućanima da će se i ostalima svidjeti. Zato sam bila sretna kad su mi predložili da svoje znanje i iskustvo prenesem u Agroideju, da počnemo nešto ozbiljnije i pokušamo obnoviti poljoprivredu. Ovdje je veliki potencijal i ja vjerujem da će uspjeti. Sve što sam proizvodila i što smo radili u udruženju mi smo prodali, sve svoje recepte sad sam prenijela ovdje. Ljudi već znaju za Eminine proizvode, a ja želim da ovaj kraj zaživi, da žene rade sezonski”

Testna godina

“Ove godine radimo testnu proizvodnju i ograničene količine. Želimo proći process proizvodnje, odnosno  prerade, također želimo  da naše uposlenice steknu iskustvo I znanje. Cilj je ispitati tržište I dobiti informaciju da li kupci prihvataju ove proizvode. Ako povratne informacije budu pozitivne, paniramo slijedeće godine znatno povećati proizvodnju sviježeg povrća, a time I preradu. S tim u vezi uspostavili bi smo kooperantske odnose  sa proizvođačima  u Ustikolinii šire u kantonu, koji bi za našepotrebe proizvodili povrće, odnosno od kojih bi smo otkupljivali voće”, kaže director Agroideje Hemo Jusović

U pogonu se priprema nekoliko vrsta proizvoda. Uz Kavijar od paprike kao potpuno nov proizvod jedinstvenog ukusa, tu su i domaći ajvar, šarena salata, sok od paradajza u manjim bocama od 330 mililitara i većim od 720 ml, zatim kisela cvekla, kisela paprika, kao i poslastice džem od maline i bestilj.

Šarena salata

“Šarenu salatu od raznih vrsta povrća tradicionalno natrpamo u buradi. Koristimo mrkvu, paprike, paradjz, kupus i to se zove “salamura” koja stoji u buretu do određenog  vremena i mi to prepakujemo u tegle, pasteriziramo i dodamo samo malo slane vode i ništa više, bez ikakvih dodataka s obzirom da ljudi danas izbjegavaju hemiju. To  vam je čisto prirodan proizvod”.

Sastav:kupus, zeleni paradajz,paprika, mrkva, krastavac, sol

Bestilj

“Pripremamo bestilj od šljive požegače koju smo kupili od poljoprivrednika. To je samljevena šljiva bez šećera i ukuhava se. Priprema se na tradicionalan način, vrlo je ukusna, bez ikakvih dodataka, potpuno prirodni proizvod koji je veoma tražen”.

Sastav:šljiva

Džem od malina

“Jedinstven proizvod vrhunskog ukusa, pripremljen od domaće maline po tradicionalnoj recepturi i bez dodataka, uz vrlo male količine šećera”.

Sastav:Malina, šećer

Sok od paradajza

“Izuzetnog je ukusa i priprema se vrlo jednostavno, sa malo soli i šećera. Paradajz se pasira, prokuha, očisti i pakuje u vruće flaše2.

Sastav:paradajz, sol, šećer

Kisela paprika

“Priprema tradicionalne salate od kiselih paprika je jednostavna, ali zahtjevna jer podrazumijeva dosta vremena koje domaćice trebaju odvojiti za ukusnu salatu. Miris i ukus paprike su neodoljivi i salata je sastavni dio bosanske trpeze2.

Sastav:paprika, sol, šećer, esencija

Kisela cvekla

“U cvekli je zdravlje, kazat će vam mnogi proizvođači hrane, a priprema salate od cvekle je vrlo jednostavna. Neka ovaj proizvod obavezno bude dio vaše trpeze”.

Sastav:cvekla, esencija, bijeli luk, sol, šećer.

Posebna ponuda

U Agroideji vam  nude posebnu pripremu zimnice.

“Ukoliko nemate dovoljno vremena za pripremu zimnice mi ćemo to uraditi za vas pod vrlo povoljnim uslovima. Dovoljno je da nam se obratite”.

Vrijedne radnice se uz aktuelnu već uveliko spremaju i za narednu sezonu. Jasmina najavljuje da će u proljeće biti prerađevina od jagode koja prva uspijeva jer su zasijane velike plantaže.

“Pravit ćemo džem od jagode, a u planu je sadnja ruža, đulber-šećerki od kojih ćemo praviti sok, i od zohve koja će se otkupljivati. Kako šta dolazi u prirodi  od voća i povrća tako ćemo i praviti. Najvažnije je da nam ljudi vjeruju, oni kad jednom probaju, oni će uvijek to tražiti jer imaju povjerenje”