O NAMA

Agroideja aktivno razvija latentne potencijale poljoprivrede i transformira njena ograničenja u prednosti kroz primjenu inovativnih rješenja. Ova inicijativa potiče izgradnju partnerskih odnosa i povećanje ekonomske vrijednosti u sektoru. S ciljem da farmerske porodice postanu poštovani članovi društva koji se oslanjaju na poljoprivredu za svoj životni standard, naglasak je također stavljen na očuvanje okoliša. U tom kontekstu, poljoprivreda ima značajan potencijal da pozitivno utiče na razvoj ruralnih područja u Bosni i Hercegovini.

Poruka našeg direktora

Svako vrijeme, osim što pred nas postavlja velike prepreke i izazove, također pruža nove prilike i mogućnosti. Te prilike i mogućnosti možemo iskoristiti i postići nešto, samo ako čvrsto vjerujemo u svoje snove i ako smo dovoljno hrabri da te snove pretvorimo u stvarnost. Zato bih poručio mladim ljudima da odlučno krenu u realizaciju svojih ideja, da iskoriste mogućnosti koje im pruža društvo i zajednica u kojoj žive, jer teškoćestvaraju prilike. Ne plašite se uspjeha.

Hemo Jusović

CEO of Agro Ideja

Misija

Agroideja se fokusira na razvoj latentnog potencijala poljoprivrede kako bi transformirala njena ograničenja u prednosti. Kroz inovativna rješenja i promicanje partnerskih odnosa, ova inicijativa nastoji osnažiti farmerske porodice, omogućavajući im da postanu respektabilni članovi društva koji žive od poljoprivrede, uz istovremeno očuvanje okoline. Takav pristup ne samo da podržava održivost u sektoru poljoprivrede, već i doprinosi značajnom razvoju ruralnih područja u Bosni i Hercegovini.

Stvaranje takvog okruženja koje potiče održivu poljoprivredu ne samo da osnažuje lokalne farmerske zajednice već i omogućava prosperitet ruralnih područja. Kroz efikasno upravljanje resursima i promicanje ekološke osviještenosti, poljoprivreda postaje ključni pokretač razvoja u ruralnim zajednicama Bosne i Hercegovine. Ovakav holistički pristup ne samo da donosi ekonomske prednosti, već i doprinosi dugoročnoj održivosti, osiguravajući harmoničan balans između ekonomske aktivnosti i zaštite prirodnih resursa.

Situacija u poljoprivredi

Situacija u poljoprivredi

Poljoprivreda u Bosni i Hercegovini ima mnoga ograničenja:

  • mnoštvo malih porodičnih farmi
  • mnogo brdskog terena koje ograničava upotrebu mehanizacije
  • nedostatak jedinstvene poljoprivredne strategije
  • nedovoljno obrazovanje ljudi u poljoprivredi
  • velika konkurencija u vidu uvozne hrane

Ali… istovremeno postoji i ogroman potencijal:

  • raznolikost klime, pa je moguć uzgoj velikog broja kultura
  • voda je dostupna svuda (oborine i navodnjavanje)
  • ruralno stanovništvo prihvata rad u otežanim uslovima
  • mnogo nezaposlenih mladih osoba koji žele da uče i rade

Pristup

Konsultacije

Agroideja konsultuje farmere, grupe farmera, udruženja i zadruge, ali ulazi i u partnerske odnose kako bi se brže i lakše došlo do rješenja koja su prilagođena trenutnoj situaciji. Klijenti se prate i pomažu dok implementacija ne postane samoodrživa, a ako je potrebno i do certifikacije.

Edukacija

U slučaju nedostataka potrebnog znanja, Agroideja sve sudionike obavještava o raspoloživim opcijama edukacije ili organizuje potrebne treninge.

Razvoj organizacija

Mnoge potencijale moguće je ostvariti samo u nekoj vrsti kooperacije. Za nju je potrebno samopouzdanje, ali i set pravila koja se moraju poštovati. Za kreiranje prilagodljivih kooperacija sa klijentima ili partnerima potrebna je vanjska moderacija, koju Agroideja može priuštiti ili pružiti.

Ruralni razvoj

Rješenja za ruralni razvoj uvijek trebaju umrežavanje inovativnih članova, podršku političke vlasti i njihove administracije, podršku finansijskih institucija, te želju da se zajedno djeluje u organizaciji projekata. Da bi se postigli zajednički ciljevi, treba ih podijeliti u akcione planove. Generalna organizacija i praćenje procesa planiranja i implementacije su polja na kojima je Agroideja posebno jaka.

Umrežena saradnja

Agroideja zbog svog dugogodišnjeg iskustva je odlično povezana sa istraživačkim institucijama, državnim organima, donatorima i kreditnim institucijama, sa tržišnim igračima, certifikacijskih tijelima kao i sa raznim drugim organizacijama povezanim sa poljoprivredom, savjetovanjem i ruralnim razvojem u zemlji i inostranstvu.

Uposlenici

Hemo Jusović

CEO

Erich Waldmeier

Ekspert konsultant

Elmira Bajrami

Kontaktirajte nas

Drago nam je što želite stupiti u kontakt s nama! Molimo ispunite kontakt formu i javit ćemo Vam se u najkraćem mogućem roku.

15 + 4 =

Agroideja d.o.o.

Bulevar branilaca Dobrinje bb, Sarajevo

Mobitel: +387 61 148 841
Telefon: +387 33 658 458

Drina-Agroideja

22. Maja 2A, Goražde

Mobitel: +387 61 618 047

Agroideja d.o.o. © 2024