Select Page

Oranje je najbolje izvršiti u jesen, a u slučaju da to nismo obavili u jesen, onda to činimo u proljeće.

Prednosti jesenjeg oranja

– Preporučljivo je izvršiti osnovnu obradu (oranje) u jesen, a naravno prije obrade rasturiti po površini zgoreli stajnjak i zatim izvršiti oranje oraničkog stoga najčešće na dubini 25 do 30 cm,

– Jesenje oranje poboljšava strukturu zemljišta,

– dolazi do izmrzavanja štetnih organizama,

– dolazi do uništavanja korova,

– bolji rad mikroorganizama.

Kada zaoremo stajnjak u jesen njemu je potrebno 6 mjeseci da se razgradi da bi ga biljka mogla usvojiti. Bitan pokazatelj kada možemo izvršiti planirano oranje jeste kada uzmemo u šaku zemlje, pa ako od te zemlje možemo napraviti grudvu ne možemo vršiti oranje (jer je vlažna zemlja). A kada je prhka zemlja pri uzimanju u šaku onda možemo vršiti oranje.

Nedostaci proljetnog oranja

– Manje je sunčanih dana;

– Nije došlo do izmrzavanja zemljišta, štetnih organizama i izmrzavanje korova

– Pretežno kada se vrši oranje u proljeće stavlja se i stajnjak prije oranja da bi ga zaorali. A kad se vrši tako u prvoj godini biljka ga slabo usvaja pošto je za stajnjak potrebno 6 mjeseci da bi ga biljka mogla usvojiti.

Đubrenje zemljišta

Đubrenje zemljišta zavisi od njegove plodnosti i zahtijeva vrste povrća koje se uzgaja. Svjež i poluzgoreo stajnjak se unosi u jesen pred osnovnu obradu, a zgoreo u proljeće, pred sadnju. Međutim, da bi se postigli visoki prinosi, a povrće bilo kvalitetno, pohvalno je uraditi hemijsku analizu zemljišta prije početka proizvodnje, na osnovu koje stručnjaci daju preporuku o vrsti i količini đubriva koju treba unijeti pred sadnju i tokom vegetacije.

Greška koju činimo prije jesenjeg i proljetnog oranja

Što se tiče đubrenja prije oranja kada neki ljudi na nekoliko dana prije oranja razastiru stajnjak na planiranu površinu, to treba izbjegavati. Tada dolazi do gubitka hranjivih sastojaka iz stajnjaka, jer je djelovanje hranjivih vrijednosti tada znatno manje.
Potrebno je pomenuto đubrenje uraditi isti dan ili eventualno dan prije, kako bi đubrenje bilo efektnije i učinkovitije.

Za AKOS.ba pripremio, naš agronom Alen Subašić.