Okrugli sto iz oblasti poljoprivrede, mladi poduzetnici sa mentorom

Danas je u Sarajevu u ambijentu Swissotela održan 6. Forum službi zapošljavanja pod nazivom Pokreni nešto dobro! u saradnji sa Švicarskom agencijom za razvoj i saradnju SDC i YEPom (Youth Employment Project). Osnovna ideja sajma je da mladi poduzetnici predstave sebe i svoje biznise.

Agroideja d.o.o. je doprinijela svojim učešćem na okruglom stolu iz oblasti poljoprivrede. Mr.sci. Hemo Jusović je u svojstvu mentora predvodio stol gdje je svojiim dugogodišnjim iskustvom rada u oblasti poljoprivrednog konsaltinga i marketinga mogao ponuditi pomoć u prevazilaženju iznesenih izazova i pronalasku rješenja.

Učesnici su imali priliku iznijeti izazove sa kojim se suočavaju u pokretanju, proizvodnji i plasmanu proizvoda. Ideja okruglih stolova, pored međusobnog povezivanja učesnika i podjele iskustava, je da se uz projekat mentorstva pokušaju prevazići trenutni problemi.

U okviru sajma, učesnici su se potrudili izložiti svoje proizvode i promotivni materijal u vidu štampanih letaka, brošura i drugih predmeta sa logom svojih firmi te su i na taj način najbolje naglasili svoje prisustvo na tržištu.

 

Učesnici su se dotakli pitanja izvoza, nelojalne konkurencije, uvozne konkurencije, nabavke organskog sjemena i komposta kao nekih od izazova sa kojima se susreću.

Jedan od glavnih zaključaka oko kojeg su se složili i učesnici i mentor je neophodnost podizanja svijesti i edukacija potrošača kao nečeg na čemu se može i mora raditi, duboko svjesni nerealnosti očekivanja opcije ograničavanja uvoza.

Učesnici su složni i u ocjeni Mr. Jusovića o neophodnosti uvođenja normativa u klasifikaciji proizvoda, odnosno vjerodostojnosti klase proizvoda kojoj potrošači mogu vjerovati i tačno znati šta dobijaju za svoj novac.