Erich Waldmeier

Radim već više od 40 godina u poljoprivredi i ruralnom razvoju sa različitim odgovornostima i zadacima. Pored vođenja ustanove za obuku savjetnika u Švajcarskoj duže od 20 godina, uključio sam se u identifikaciju, monitoring ili evaluaciju poljoprivrednih proizvoda i programe ruralnog razvoja na međunarodnom nivou.

Razvoj održivih lanaca vrijednosti je preduslov za stvaranje prihoda. Obitelji malih poljoprivrednika su obično najslabiji partneri u lancu i moraju se organizovati da bi mogli igrati svoju važnu ulogu.

Planiranje radionica sa programskim osobljem i zajedno sa korisnicima, kao i podsticanje sinergije između različitih aktera radi iniciranja rada usmjerenog ka rezultatu, su važni za mene. Bio sam aktivno uključen dugi niz godina u međunarodne organizacije za usluge poljoprivrednog i ruralnog savjetovanja.

Skoro petnaest godina saradnje sa različitim akterima pokazao mi je izazove sa kojima se poljoprivreda u Bosni i Hercegovini još uvijek suočava. Podrška stručnjacima koji žele unaprijediti ekonomski razvoj zemlje je velika motivacija za mene.