O nama

Situacija u poljoprivredi

Poljoprivreda u Bosni i Hercegovini ima mnoga ograničenja:
– mnoštvo malih porodičnih farmi,
– mnogo brdskog terena koje ograničava upotrebu mehanizacije,
– nedostatak jedinstvene poljoprivredne strategije,
– nedovoljno obrazovanje ljudi u poljoprivredi,
– velika konkurencija u vidu uvozne hrane.

Ali… istovremeno postoji i ogroman potencijal:
– raznolikost klime, pa je moguć uzgoj velikog broja kultura,
– voda je dostupna svuda (oborine i navodnjavanje),
– ruralno stanovništvo prihvata rad u otežanim uslovima,
– mnogo nezaposlenih mladih osoba koji žele da uče i rade.

 

Misija

Agroideja razvija latentni potencijal i pretvara ograničenja poljoprivrede u njene prednosti kroz inovativna rješenja koja podstiču partnerske odnose i povećanje vrijednosti. Farmerske porodice treba da postanu poštovani članovi društva koji zarađuju za život od poljoprivrede, a da pri tome vode računa o okolini. U takvoj situaciji poljoprivreda će značajno uticati na razvoj ruralnih područja u Bosni i Hercegovini.

 

Pristup

Konsultacije

Agroideja konsultuje farmere, grupe farmera, udruženja i zadruge, ali ulazi i u partnerske odnose kako bi se brže i lakše došlo do rješenja koja su prilagođena trenutnoj situaciji. Klijenti se prate i pomažu dok implementacija ne postane samoodrživa, a ako je potrebno i do certifikacije.

Edukacija

U slučaju nedostataka potrebnog znanja, Agroideja sve sudionike obavještava o raspoloživim opcijama edukacije ili organizuje potrebne treninge.

Razvoj organizacija

Mnoge potencijale moguće je ostvariti samo u nekoj vrsti kooperacije. Za nju je potrebno samopouzdanje, ali i set pravila koja se moraju poštovati. Za kreiranje prilagodljivih kooperacija sa klijentima ili partnerima potrebna je vanjska moderacija, koju Agroideja može priuštiti ili pružiti.

Ruralni razvoj

Rješenja za ruralni razvoj uvijek trebaju umrežavanje inovativnih članova, podršku političke vlasti i njihove administracije, podršku finansijskih institucija, te želju da se zajedno djeluje u organizaciji projekata. Da bi se postigli zajednički ciljevi, treba ih podijeliti u akcione planove. Generalna organizacija i praćenje procesa planiranja i implementacije su polja na kojima je Agroideja posebno jaka.

Umreženja saradnja

Agroideja zbog svog dugogodišnjeg iskustva je odlično povezana sa istraživačkim institucijama, državnim organima, donatorima i kreditnim institucijama, sa tržišnim igračima, certifikacijskih tijelima kao i sa raznim drugim organizacijama povezanim sa poljoprivredom, savjetovanjem i ruralnim razvojem u zemlji i inostranstvu.

 

 

 

 

Uposlenici

Almina Arijana Gegić

Almina Arijana Gegić

Stručni saradnik u proizvodnji i preradi

Više informacija

Hemo Jusović

Hemo Jusović

CEO

Više informacija

Erich Waldmeier

Erich Waldmeier

Expert – konsultant

Više informacija

Almir Sarajlić

Almir Sarajlić

Voditelj poslovne jedinice

Više informacija